ONTMOETINGEN

5 mei 2025 - Valdefuentes, Spanje

1. Bij Béziers en dan zit je al redelijk in de buurt van de Pyreneeën, komen we op Camping Nature Clairac. Béziers kennen we nog van 7 jaar geleden toen we o.a. langs het Canal du Midi fietsten.

De campingeigenaar is vrolijke dame van onze leeftijd die verrassend goed Engels spreekt. Ik vroeg of ze Engelse was die een camping in Frankrijk was begonnen of een Française die in Engeland had gestudeerd. Nee dus.... ze bedankte voor het compliment maar ze is Zweeds. 40 Jaar geleden voor studie naar Lyon gegaan en daar, for the time being, haar liefde voor het leven ontmoet.

Nu, met 2 kinderen en inmiddels een Zweedse echtgenoot en moeder in huis, eigenaar van een Camping Nature. En dat botst met Franse autoriteiten die alles het liefst willen reguleren. Gras niet hoger dan zoveel centimeter, bomen op afstand van elkaar met een maximale hoogte, vrije ruimte richting bos en kampeermiddelen niet te dicht bij elkaar. Camping Nature wordt zo Camping Organisé. Ze voert stevige discussies en legt uit wat kamperen volgens de natuur is, maar delft toch vaak het Franse onderspit.

Ze schakelt heel gemakkelijk, zelfs binnen een zin, van Zweeds naar Engels via Frans en terug.

Tegen Ziggi de hond - ze is fan van Bowie - is het alleen Frans anders luistert dat dier helemaal niet.

2. Op een camping bij Segovia - we zijn inmiddels in Spanje - staan we naast Ieren. Annet raakt al snel aan de klets en zo komt onze fietstocht van vorig jaar ter sprake. Wij gaan begin van de avond, na de regenbuien, nog even de stad bezoeken. Prachtig daar met een onvoorstelbaar Romeins Aquaduct. Terug op de camping tikken de Ieren op onze deur en nodigen ons uit voor een biertje of wijntje in hun camper. Er ontstaat een mooi gesprek en uiteraard helemaal in het Engels.

Madeline en Brian, ze wonen van oktober tot maart op Ballycopeland, een schiereiland onder Belfast. Maar ze hebben ook een huis in Frankrijk en wonen daar - mits ze niet met vakantie zijn- van april tot oktober en dat kan door hun dubbel paspoort! De moeder van Brian is Iers (Ierse Republiek) en zijn vader Noord-Ier (Brits) Britten mogen sinds de Brexit nog maar per 180 dagen er 90 aaneengesloten in een Schengenland zijn. Dat geldt als ze met vakantie zijn maar ook als ze een tweede huis in bv Frankrijk of Spanje hebben. Troubles dus.

Door hun Iers paspoort omzeilen ze die Brexit regel.

De spelling van de voornaam Brian of Bryan is overigens ook een dingetje en heeft in Ierland met je afkomst te maken en bepaald dus indirect je plek bij "The Troubles" Ook dat kwam even ter sprake maar ligt nog steeds gevoelig. Ik ben er maar niet te diep op ingegaan.

De Ieren hebben natuurlijk een reputatie hoog te houden. De drankvoorraad - onder het bed - was dus enormous.

Een huis in Frankrijk en laat onze terugreis daar ongeveer langs gaan en we zijn uitgenodigd. Het kan dus zijn dat er nog een deel 2 komt.

3. En dan sta je een paar dagen later op camping Las Grullas, bij de afwas tegenover een andere afwasser en je komt aan de klets. Wat een regen, wat een hagelstenen eergisteren, al lang onderweg? En hoe lang blijven jullie en toen brak er iets. Vechtend tegen de tranen vertelde hij dat hij met een roadtrip bezig was die hij samen met zijn vrouw zou maken maar..... ze was eind januari overleden. Midden 40 en na een ziekbed van nog geen 2 jaar was het gebeurt. Hij had besloten om toch te gaan, als herinnering, als eerbetoon, als verwerking maar dat viel niet mee. Het gesprek was intens en verdrietig maar het deed hem goed om er toch over te praten.

Adiós,

Annet en Geert

1. Chris en Marjolijn:
    5 mei 2025
    Wat is zoiets dan heftig!….Fijn dat hij een luisterend oor vond. En fijn dat wij nog steeds mee mogen lezen met jullie ervaringen, ondanks onze zeer korte kennismaking.
    Over een week gaan wij weer op de fiets, de route die jullie drie jaar geleden reden en waar we elkaar ontmoetten. Fijn reis verder weer, wij blijven meelezen.
  2. Wendy Waterreus:
    5 mei 2025
    Mooie reis ontmoetingen!
    Wat gaat de tijd snel hè
  3. Marina:
    6 mei 2025
    Juist op vakantie tijdens de afwas komen de verhalen is onze ervaring. Leuk dat jullie op Las Grullas zijn. Wij zijn er 3 x geweest. Heerlijk zwembad. Geniet van jullie tijd daar en we kijken alweer uit naar jullie volgende verhalen en ontmoetingen.
  4. Ellen:
    Mooie ontmoetingen!
    Geniet van de reis👊🏻
  5. Caroline Jans:
    🥹 ...
  6. Gonnie:
    6 mei 2025
    Ja, dat is echt ontmoeten..mooi
  7. Joke:
    6 mei 2025
    Mooie verhalen, fijn om mee te maken, ook voor mij, groetjes Joke
  8. Anouk Mulder:
    6 mei 2025
    Weer een mooi reisverhaal Geert! De ontmoeting tijdens de reis zijn misschien wel belangrijker als de reis zelf…maar ook mooie foto’s van een mooie omgeving hoor! Wij genieten van je reisverhalen. Groet Anouk
  9. Jenny:
    6 mei 2025
    Mooie verhalen, leest als een boek.
    Prachtige foto’s ook. Voor ons het feest der herkenning. Blijf genieten en mooie gesprekken voeren, groetjes Jenny en Gerard
  10. Ap Brands:
    6 mei 2025
    Wederom een heel mooie verslaglegging.
  11. Hanny Veenstra:
    6 mei 2025
    Wat een mooie beschrijvingen van alle ontmoetingen en landschappen, gelardeerd met jullie eigen wijsheid, kennis en ervaringen. Dank voor het leesplezier en mee mogen beleven.
  12. Arno Boekema:
    7 mei 2025
    "Tegen Ziggi de hond - ze is fan van Bowie - is het alleen Frans anders luistert dat dier helemaal niet"
    Dat verbaasd me niets, geldt ook voor alle Franse baasjes ;-)
  13. Anne:
    7 mei 2025
    Wat mooie maar ook heftige verhalen beleven jullie. Grappige ontmoeting met de Ieren en leuk om uitgenodigd te worden. Ik kijk uit naar het volgende verslag.