COSTA
Eerlijk gezegd had de Spaanse Costa een beetje een negatieve klank voor ons en dat had vooral te maken met verhalen over Salou, Lloret de Mar en Benidorm en drukte en chaos en hoogbouw en jeugd en ouderen en drank en frikadellen en .... vooroordelen!
Maar nu zitten we op camping Relax Nat in Mont-ras en als we max 5 kilometer over kronkelende weggetjes rijden komen we op de meest idyllische strandjes die je maar kunt voorstellen.
Mont-ras overigens is een gemeente van nog geen 2000 inwoners waarvan, na onze schatting, minder dan de helft in het dorp zelf wonen. Het dorp, met een kerk in het midden, moesten we natuurlijk even bezoeken en dat was een ritje. De kerk ligt natuurlijk wel op het hoogste punt en het weggetje er naar toe was smal en stijl en er was boven niets. Uitgestorven! De kerk was open en de pastoor bezig met voorbereidingen. Maar ook van hem geen reactie. Dooie boel dus.
Naast Mont-ras ligt Palafrugell, een stadje waar we niet zo'n hoge verwachting van hadden maar wat verrassend leuk was. Een bruisend centrum met kleine kwaliteits winkels, een kerk met een indrukwekkend koor, een centraal plein met terassen en uiteraard horeca.
Van Palafrugell naar de kust is een paar kilometer en daar ligt Calella de Palafrugell een soort Egmond en Egmond aan Zee. We komen over de klif aan gefietst, duiken het stadje in en zijn aangenaam verrast. Een paar prachtige baaien, fantastische vergezichten over zee en rotsachtige kust en geen (moderne) hoogbouw aan de kust. Het schijnt dat hier in het verleden een rem gezet is op nieuwbouw direct aan de kust waardoor het karakter van het stadje behouden is. Hulde en de foto zegt alles! Iets meer landinwaarts is de rem er duidelijk niet. Hoog op de kliffen zijn flats van 10? hoog gebouwd. Uitzicht op zee.
Langs die kust loop ook GR 92 (Gran Reccorido 92), een lange afstand wandelroute die bij de Frans-Spaanse grens begint en 1500 kilometer verder bij Gibraltar eindigt. Met onze hybride fietsen konden we er een stukje van fietsen maar wat een geweldige uitzichten heb je dan.
En ..... dit is ook de Costa.
De Euro Velo 8 loopt hier ook langs en dat is dan het Spaanse gedeelte van een fietstocht langs de Middellandse Zee die begint in Gàdiz en eindigt in Athene en heeft een totale lengte van 7350 km. met ook nog de mogelijkheid tot een rondje Cyprus.
We hebben vanaf nu geen verwachtingen meer en slikken ons vooroordeel over de Costa in!
Adiós,
Annet en Geert